Is werk en privé bij jou in balans?

Is werk en privé bij jou in balans?

Flexibele werktijden

Thuiswerken

Zorgverlof

Trainingen

Vakantie en ATV

Ben in balans


Werk-privébalans is één van de grote thema’s in deze tijd. Veel mensen combineren een drukke baan met een vol privéleven. Soms komen daar extra zorgen bij. Hoe vind jij jouw balans? En wat kun je doen om je balans te herstellen?

Flexibele werktijden


Niet iedereen is in de wieg gelegd voor een baan van half negen tot vijf. Sommigen komen graag vroeg naar kantoor, anderen doen liever ’s avonds het licht uit. Afhankelijk van je functie kun je flexibel omgaan met je werktijden.


Het belangrijkst is: maak goede afspraken met je leidinggevende en met je naaste collega’s.


Zo weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen we samen gaan voor maximaal resultaat.

Thuiswerken


In alle rust een ingewikkelde klus klaren? Soms gaat dat beter aan je eigen bureau thuis. Ochtendspits vermijden? Misschien kun je thuis opstarten en na de file naar kantoor rijden. Of op een andere TU-locatie werken. Thuis of op locatie werken is bij Technische Unie een optie als jouw functie zich daarvoor leent. Overleg de mogelijkheden voor jouw functie en het effect op de bezetting met je leidinggevende en leg de afspraken vast. Let op: de arboregels gelden ook voor je thuiswerkplek!

"Doe wat je energie geeft"

Hein Hendriks is bedrijfsarts voor het CK en een deel van de verkoopkantoren. Tosca Jansen is specialist duurzame inzetbaarheid. Beiden werken voor Arbounie. We spreken ze over verzuim, werk-privébalans en stress. ‘Een beetje stress is goed voor je, maar te veel stress maakt je ziek.”

Ben jij in balans?


Technische Unie is ook actief als lid van de Stichting Duurzame Inzetbaarheid Technische Groothandel, waarin werknemers- en werkgeversorganisaties krachten bundelen om duurzame inzetbaarheid te stimuleren van vakbekwaam personeel in de technische groothandel. Om dit te stimuleren is SAM ontwikkeld.


SAM biedt allerlei handige tests waarmee je eigen duurzame inzetbaarheid kunt testen. Want hoe zit het met jouw werk-privé balans? Wat doe je al goed? En valt er nog wat te winnen? Ga direct aan de slag. Ontdek hoe je scoort en wat je te doen staat.

Zorg-, ouderschaps- en extra verlof


Als je veel tijd nodig hebt om voor iemand te zorgen, kun je daarvoor verlof opnemen. Technische Unie biedt alle wettelijk vastgelegde vormen van verlof: zorgverlof, ouderschapsverlof, extra verlof, calamiteitenverlof en zwangerschapsverlof. Ook kennen we bijzonder verlof voor speciale gebeurtenissen als een huwelijk, begrafenis of verhuizing. Voor zorgverlof en bijzonder verlof hoef je geen vakantiedagen op te nemen. Bij langdurig zorgverlof krijg je 70% van je salaris.

“We genieten van het leven”

Arie de Geus zorgt voor zijn vrouw Yvonne

Meer informatie over zorgverlof, ook over het effect op je salaris, vind je op de site van de Rijksoverheid.

Bijzonder verlof

Bijzonder verlof is verlof bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een huwelijk, begrafenis of verhuizing, waarvoor je geen vakantiedag hoeft in te leveren. Bijzonder verlof is niet in de wet geregeld, maar hebben we vastgelegd in een eigen regeling en in de cao (artikel 44).

Trainingen


Ervaar jij een disbalans tussen werk en privé? Groeit het leven je boven het hoofd? Daar kunnen veel oorzaken voor zijn. Naast alle andere maatregelen die je kunt nemen ((zorg)verlof, thuiswerken, minder uren werken etc.) kun je ook denken aan een training. Overleg dit met je leidinggevende en je HR-adviseur. Zij kunnen meedenken wat in jouw specifieke situatie het beste past, zoals coaching, een opleiding en/of een e-learning.

Vakantie en ATV


Bij Technische Unie krijg je 25-28 vakantiedagen en 12 atv-dagen op jaarbasis (beide afhankelijk van hoeveel uren je werkt).

Vakantie en ATV


Bij Technische Unie krijg je 25-28 vakantiedagen en 12 atv-dagen op jaarbasis (beide afhankelijk van hoeveel uren je werkt).